Sütők, sütőajtók hatékony tisztítása

    Show all

    Sütők, sütőajtók hatékony tisztítása

    Ha rendszeresen használjuk a sütőnket, akkor az előbb-utóbb be is szennyeződik, bármennyire is vigyázunk rá. Az ételekből kipárolgó gőzök lerakódnak a sütő belső felületeire és a rejtett zugokba. Különösen, ha húsokat sütünk benne, akkor a zsíros gőz nemcsak lerakódik, hanem rá is ég.  Érdemes ezért minél hamarabb letakarítani a szennyeződést, mielőtt túlságosan ráégne, mert később nagyon nehéz dolgunk lesz vele.

    A háziasszonyok többsége igyekszik rendben tartani a sütőt, azonban nem mindenki tudja, hogyan lehet hatékonyan elvégezni. Ebben igyekszünk segíteni most.

    Mivel a forró sütőben gyorsan ráég a szennyeződés, ezért erősebb tisztítószerek és/vagy mechanikai tisztítás szükséges.
    A kereskedelemben jó minőségű zsíroldók, sütőtisztító habok kaphatók, ezeket használjuk bátran. A karcmentes folyékony súrolókat is bevethetjük a makacs szennyeződéseknél.
    Érdemes beszerezni egy jófajta üvegtisztító pengét is, a sütőajtó üvegéhez, ami még a kerámialap tisztítására is használható. a sütő belső felületéhez pedig nyugodtan használhatunk fémdörzsit is.

    A tisztítás menete a következő:
    A könnyen eltávolítható szennyeződést, morzsákat egy szivaccsal kitöröljük.
    Ezután befújjuk sütőtisztító habbal vagy zsíroldóval a sütő belső felületét, az ajtót és a rácsot.
    Várunk 10-15 percet, hogy kifejtse hatását.
    Ha nem volt sok ráégés a sütőn, akkor elég lehet ezután szivaccsal alaposan áttörölgetni.
    Makacsabb szennyeződéseket az üvegről üvegfelületet üvegtisztító pengével, a belső részekről és a rácsról pedig fémdörzsivel távolíthatjuk el.
    Ha maradt még valami rajta, akkor karcmente súrolóval próbálkozhatunk, akár az üvegen is. Ha nagyon ráégett valami, lehet, hogy újra meg kell ismételni a műveletet.
    A végén vizes szivaccsal alaposan takarítsunk ki minden tisztítószer maradványt.

    Előfordul, hogy a sütőajtó üvege tisztítás után sem jól átlátható, mert az üvegfelületek közé is szennyeződés kerül. Ennek tisztítása házilag nem ajánlott, mert nem szakszerű szétszerelésnél az üveg könnyen törhet, aminek pótlása általában nem olcsó mulatság.
    Ezért inkább bízzuk ezt szakemberre.

    Szervizünkben kedvező áron szétszereljük, gondosan megtisztítjuk az üvegeket, majd összeszereljük a sütőajtót. A munkánkra garanciát vállalunk.
    Ha mi tisztítatjuk a sütőajtót, akkor biztosan nem lesz üvegtörés és az üveg is tiszta lesz.

    A sütőajtót szükséges csak a szervizbe behozni nem kell az egész sütőt. Ennek ugyan megvan a technikája, de alapvetően viszonylag könnyen ki lehet kiemelni a helyéből.

     

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük